Startsida / Inlägg

Whitney Houston hade en film kvar

av Stefan Hedmark
whitney_houston_sparkle.jpg

Whitney Houston är död och största fokus under de närmaste dagarna kommer att ligga på hennes musik. Men trots att hon gjorde få roller på film lyckades hon ändå göra ett stort intryck även där. Faktum är att Houston var på väg att göra comeback med filmen ”Sparkle” i höst (där hon spelar showbiz-morsa), hennes första framträdande på vita duken sedan 90-talet.

”Sparkle” är en nyinspelning av en film från 1976 som inspirerades i sin tur av berättelsen om hur The Supremes bildades. Den nya filmen kommer att utnyttja Curtis Mayfields ursprungliga musik, men också ha nya låtar av R. Kelly. I rollistan finns även Cee Lo Green och ”American idol”-vinnaren Jordin Sparks.

Här är en påminnelse om Houstons filmkarriär:

Komediserien ”Gimme a break” gick sex år i USA och det var här Houston syntes första gången på tv. Det är en kort scen (med en kortklippt Whitney) som spelades in ett år innan hon slog igenom stort med albumet ”Whitney Houston”.

Coca-Cola lockade med pengar. Houston gjorde flera reklamfilmer för läskeblaskjätten på 80-talet, som den här där hon sjunger ”Just for the taste of it”. På 90-talet gjorde hon reklamfilmer för telebolaget AT&T.

Men sedan var det ju ”Bodyguard” (1992). Kevin Costner hade uppnått sin topp som sexsymbol (härefter gick det bara nedåt) och parades ihop med Houston som marknadsfördes på ett briljant sätt. Dels hade hon flera nya bra låtar att framföra i filmen, inte minst en viss Dolly Parton-cover. Dels var hon faktiskt bra i sin roll och filmen blandade romantik och action på ett sätt som få tonåringar kunde motstå.

”Bodyguard” var en ohämmat stor framgång, men även ”Hålla andan” (1995) drog in mycket grönt i kassan. Forest Whitaker regisserade den här rätt simpla komedin om fyra kvinnor och deras kärleksbekymmer. Trailern har en speaker som låter som Barry White, så målgruppen är tydlig…

Det blev mer romantik. Följande år matchades hon med Denzel Washington i ”The preacher’s wife”. Kritiken var rätt sval, men även den här filmen blev en mindre hit. Nog kunde Houston fortfarande locka biobesökare – särskilt om hon fick sjunga. Den här filmen lyfte fram henne som gospelsångerska.

Sedan blev det tillbaka till tv för Whitney. I en musikalversion av ”Askungen” 1997 spelade hon en god fé som givetvis fann tillfällen att dra av ett och annat nummer av musikalgiganterna Rodgers & Hammerstein. Det blev hennes sista film – innan vi alltså får ta farväl av henne i höstens ”Sparkle”.

Foto: TriStar

Follow on Bloglovin
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB