Startsida / Inlägg

Hur mycket Family guy är Ted?

av Stefan Hedmark

På onsdag är det biopremiär för ”Ted”, en komedi av mannen bakom ”Family guy”, Seth MacFarlane. Det är hans regidebut – och den är väldigt rolig. Men hur pass nära ligger den tv-serien?

Har den omotiverade men snygga jakter? Jodå. MacFarlane har alltid haft större ambitioner än tv-underhållning. På senare år har ”Family guy” smyckats med diverse avancerade (men för handlingen totalt poänglösa) jakter som ser ut som de är redo för vita duken. Datoranimation används för att uppnå en tillräckligt elegant effekt.

Har den omotiverade och blodiga slagsmål? Mja. Precis som i förra klippet är det här ett exempel på hur förtjust MacFarlane är i att dels provocera, dels lägga ner verklig energi på rent trams. Bara för att det är kul. Även ”Ted” har en slagsmålsscen mellan Mark Wahlberg och hans teddybjörn… men inte alls lika blodig som den här mellan Stewie och Brian.

Dyker B-stjärnor upp som sig själva? Absolut. Gamle ”Läderlappen” Adam West spelar ju sig själv som borgmästare i staden Quahog i ”Family guy”. I ”Ted” driver både Ted Danson och framför allt ”Blixt Gordon”, Sam J Jones, med bilden av sig själva.

Pratande djur? Självklart. I ”Family guy” är husdjuret Brian verkligen en komplett medlem i familjen Griffin. På samma sätt är Mark Wahlbergs teddybjörn en levande, pratande, svärande, gräsrökande polare. Djur som är rakt igenom människor.

Star wars-referenser? Kärleken till George Lucas filmsaga brinner starkt i ”Family guy” med otaliga referenser och tre ambitiösa specialparodier på de ursprungliga filmerna med ”Family guy”-karaktärer i rollerna. Även i ”Ted” kläms ”Star wars” in på ett hörn. Här finns till exempel en tillbakablick till premiären av ”Det mörka hotet” 1999.

Några knarkhallucinationer? En hel del. MacFarlane har ofta kul med droghallucinationer i ”Family guy”. I klippet ovanför har Peter Griffin tagit ecstasy och blivit lite… ”mysig”. I ”Ted” tas det hela till ytterligare en nivå med ändlösa gräsreferenser.

Peter Griffin då? Han är med i ”Ted” på sätt och vis. MacFarlane gör rösten i tv-serien och han är även nallen i ”Ted”. Det är nästan oundvikligt att Ted därför låter som Peter. Så pass mycket att det till och med blir ett skämt i filmen.

Follow on Bloglovin
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB