Startsida / Inlägg

Recension: Zero dark thirty

av Stefan Hedmark

”Zero dark thirty” har svensk biopremiär i dag. Regi: Kathryn Bigelow. I rollerna: Jessica Chastain, Jason Clarke, Joel Edgerton. Handling: Två år efter terrorattackerna mot New York och Washington anländer en ung CIA-analytiker till Pakistan där hon snart hör talas om en man som kan arbeta som kurir åt Usama bin Ladin.

Hedmark:

Just nu känns det som att varenda en av de högprofilerade Oscarnominerade premiärerna är långa som ett godståg. Den här klockar in på lite över två och en halv timme, och har sina stunder då ens uppmärksamhet börjar vandra åt ett annat håll. Men det är en stark berättelse som behöver få ta tid – det är åtta år av bombattacker vi minns, CIA-spaningar vi inte vet mycket om, och så måste persongalleriet få utvecklas åtminstone en smula också. Det gäller särskilt Maya (Jessica Chastain), en kvinnlig agent i en mycket manlig värld som irriterar cheferna med sin outtröttliga jakt på ledtrådar efter bin Ladin. Nu kanske många har glömt hur bin Ladin i slutet av 00-talet ju faktiskt kändes förlorad, nästan som ett spöke.

Ofta har filmen en dokumentär känsla. De omtalade tortyrscenerna är plågsamma att se, men filmen gör en poäng av att det till sist är hederligt polisarbete som leder till Abbottabad.

Bäst i filmen: Den avslutande räden mot bin Ladins gömställe är andlöst spännande – och iskallt skildrad.

Sundholm: 

Fyra år efter Oscars-statyetten för ”Hurt locker” har Kathryn Bigelow gjort det igen.

Tillsammans med New York Times-journalisten och manusförfattaren Mark Boal har den kvinnliga regissören tagit en komplex, mytomspunnen och verklighetsbaserad historia som utspelar sig under tio år och förvandlat det till en tät, trovärdig och spännande thriller om jakten på världens mest efterspanade terrorist, Usama bin Ladin.

Det är omöjligt att inte imponeras av den Golden Globe-belönade Jessica Chastain i rollen som Maya, CIA-analytikern som vägrar tro att bin Ladin gömmer sig i en grotta i Afghanistan.

Bäst i filmen: Den avslutande räden i Abbotabad. Det spelar ingen roll att man vet hur den nattliga attacken slutade. Det är ändå omöjligt att inte bita på naglarna.

Follow on Bloglovin
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB