Startsida / Inlägg

Ulf Malmros: Sugar man vinner inte

av Stefan Hedmark

Den har plockat pris efter pris under hela vintern. Vägen framåt har sett klar ut. Experter och spelbolag tror att ”Searching for Sugar man” tar en Oscar i natt för Bästa dokumentär.

Men de finns de som tvivlar.

– Den vinner inte i natt, säger regissören Ulf Malmros.

Upprepas mantrat tillräckligt många gånger blir det sanning till sist. Malik Bendjellouls dokumentär ”Searching for Sugar man” ska ha charmat Hollywood till den grad att en Oscar känns oundviklig. Även den här bloggen tror att det blir pris i natt – vilket fick Ulf Malmros att höra av sig.

Varför tror du inte på filmen?

– ”Sugar man” är den värdigaste vinnaren, men är i sin kategori den lättaste kandidaten. Tyngre dokumentärer brukar premieras av juryn, säger Ulf Malmros.

Det ligger en hel del sanning bakom det. De senaste åren har filmer om delfinjakt, miljöförstöring, Irakkrig och finanskris belönats av akademin. Men det finns undantag. ”Man on wire” (2008) är en av de mest hyllade dokumentärerna under det senaste decenniet, en upplyftande historia om en våghalsig trapetskonstnär som gick på lina mellan World Trade Centers tvillingtorn.

Det är fler svenskar än Malik Bendjelloul som hoppas på Oscars i natt. I kategorin Bästa ljud står Per Hallberg och Paul Ottosson mot varandra. Båda har vunnit två statyetter tidigare och hoppas nu alltså på en tredje Oscar. Hallberg för ”Skyfall” och Ottosson för ”Zero dark thirty”.

Ulf Malmros har en favorit.

– ”Zero dark thirty” har ett magnifikt ljud. Hörde du bak-kanalerna? Modigt att lägga bak så mycket som inte är atmosfär. Det är ovanligt och borde premieras.

Har du ett exempel på en scen ur filmen där det är tydligt?

– Tortyrscenerna när vajrarna som offret är upphängd i knakar och gnäller i bakhögtalarna, säger Ulf Malmros.

Biobesökaren omringas av eländet på ett väldigt påtagligt sätt, med andra ord. ”Zero dark thirty” är dock inte regissörens favorit i natt.

– Jag hoppas i första hand på ”Django unchained” och i andra hand ”Argo”. Gillar inte alls ”Amour”. Michael Haneke är obegripligt upphöjd.

Ulf Malmros arbetar just nu med sin nästa film, ”Min så kallade pappa”, en process man kan följa både på hans twitterkonto och Instagram under hashtaggen ”Filmdagboken”. Men i natt tar han en paus för att se galan.

Vad tror du om Filip & Fredrik som svenska kommentatorer?

– De är hyfsat pålästa. Det måste inte vara experter som kommenterar. De är snabba i huvudet och underhållande.

Och om ”Searching for Sugar man” trots allt vinner en Oscar?

– Ingen skulle bli lyckligare än jag – förutom Malik såklart, säger Ulf Malmros.

 

Follow on Bloglovin
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB