Startsida / Inlägg

Recension: Identity thief

av Stefan Hedmark

”Identity thief” har svensk biopremiär i dag. Regi: Seth Gordon. I rollerna: Jason Bateman, Melissa McCarthy, Amanda Peet. Handling: När Sandy Patterson upptäcker att en kvinna har stulit hans identitet och länsar hans bankkonton bestämmer han sig för att leta reda på henne.

Hedmark:

Melissa McCarthy har hamnat i ett liknande fack som John Candy där hon ofta får rollen som storväxt, bullrig figur som paras ihop med motpoler. I det här fallet är det Jason Bateman som får spela den strikta reskompanjonen under duons road trip till Denver. Det är en hel del ”Raka spåret till Chicago” (1987) över filmen. De två stjärnorna är bekväma i sina roller, precis som Candy och Steve Martin var. Men till skillnad från McCarthy och Bateman hade de ett hyfsat manus och ganska roliga skämt att arbeta med. Sådan tur har vi inte här.

Att Bateman överhuvudtaget måste leta reda på McCarthy och övertala henne att följa med honom till Denver för att rädda sitt jobb känns aldrig som mer än en oerhört konstruerad idé. Filmen svänger också hejvilt mellan att vilja få oss att antingen hånskratta åt McCarthy eller att pressa fram tårar åt hennes tragiska bakgrund. Det är inte särskilt snyggt hanterat.

Bäst i filmen: Scenerna i början där McCarthy lever rövare med Batemans kreditkort.

Sundholm: 

Det är synd om hygglige Jason Bateman och skickliga Melissa McCarthy som hamnat i den här soppiga historien. De gör vad de kan av ett manus som borde ha skrivits om innan inspelningen drog igång, men det hjälper inte. Batemans rollfigur känns bara irriterande och kantig medan McCarthys tjuv är både skrattretande och tragisk.

Det enda brottet i ”Identity thief” är egentligen slöseriet med skickliga komedi-skådespelare.

Bäst med filmen: Se Hedmarks motivering ovan.

Follow on Bloglovin
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB