Startsida / Inlägg

Recension: Olympus has fallen

av Stefan Hedmark

”Olympus has fallen” har svensk biopremiär i morgon. Regi: Antoine Fuqua. I rollerna: Gerard Butler, Aaron Eckhart, Morgan Freeman. Handling: Secret Service-agenten Mike Banning (Butler) bevakar finansdepartementet men hamnar mitt i skottlinjen när en nordkoreansk terrorist inleder en attack mot Vita huset som slutar med att presidenten tas som gisslan.

Hedmark:

Jag hade sett fram emot den här filmen – den såg ut att vara perfekt popcornunderhållning. Under 45 minuter fungerar den också riktigt väl. En inledande absurd olycka som förklarar varför vår hjälte inte längre kan jobba som presidentens livvakt, och sedan anfallet mot Vita huset, en lång sekvens som börjar från luften och sedan fortsätter med en hejdlös räd på marken. Inte någon gång under det kaos som uppstår känns filmen realistisk, men det gör ingenting. Det är spännande, snyggt och har bra fart. När den amerikanska flaggan faller från Vita huset, sönderskjuten, mot en skymning som endast kan återskapas i en dator, känner vi av ångesten – samtidigt som vi ler åt den överdrivna publikmanipulationen.

Filmen fortsätter i samma stil, men det blir för mycket. Någon gång måste vi i publiken få känna att storyn står någorlunda med fötterna på jorden, men det gör den aldrig. Alla rollfigurer är som tagna ur en Steven Seagal-rulle, inte minst Butlers. Vad värre är, filmen är praktiskt taget en nyinspelning av ”Die hard” som aldrig ens skäms lite för sin brist på originalitet. De har till och med snott en scen rakt av från originalet där en av skurkarna låtsas ha rymt från gisslan. För mycket i filmen framkallar ofrivilliga skratt mer än genuin spänning.

Bäst i filmen: Attacken mot Vita huset är hejdlöst brutal och snaskigt underhållande.

Sundholm: 

Det här är ”Die hard” i Vita huset, gjord av ”Training day”-skaparen Antoine Fuqua. Han har lånat friskt av den första thrillern med Bruce Willis i huvudrollen och resultatet är en rejält underhållande popcornfilm.

Visserligen lyser budgetbegränsningarna igenom ibland, inte minst i de digitala specialeffekterna gjorda i Bulgarien. Men det är inte de som hindrar ”Olympus has fallen” från en fjärde palm. Det är i stället de alltför återkommande symboliska bilderna på den amerikanska flaggan som både blir irriterande och tjatiga.

Skotske Gerard Butler gör en hygglig insats som historiens hjälte men det är ändå tveksamt om det leder till att han blir ny actionstjärna.

”Olympus has fallen” är den första av två filmer om terrorattacker mot Vita huset. I sommar kommer Roland Emmerichs version som kostat närmare fyra gånger så mycket (1,3 miljarder kronor). En sak är redan klar. Fuqua visar att det går att spränga Vita huset utan att spränga banken.

Bäst med filmen: Attacken mot Vita huset är både hisnande och skrämmande.

Follow on Bloglovin
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB