Startsida / Inlägg

Recension: World war Z

av Stefan Hedmark

”World war z” hade svensk biopremiär i går. Regi: Marc Forster. I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz. Handling: Ett zombieutbrott skapar panik över hela världen. Den före detta FN-inspektören Gerry Lane (Pitt) övertalas att följa med en militär styrka till Sydkorea där det första fallet rapporterades…

Hedmark:

Iron man och Stålmannen visade sig ha rostat en smula i sina nya filmer. Så vad ska rädda den här sommaren i facket feta blockbusters? Jo, zombies. Vad som först såg ut att bli en dyr miss visar sig vara en enkel, snabb och snygg actionrysare som till och med har anständighet nog att avrunda före tvåtimmarsstrecket.

Filmen kastar oss från det ena storslagna scenariot till det andra, som ett besök i Israel där zombiehorderna listar ut ett sätt att ta sig över höga murar som får det att krypa i kroppen på en. Mycket är obehagligt i filmen, men på ett betydligt mindre blodigt sätt än i de flesta av genrens föregångare. Generös spänning och till och med ett sinne för humor – men handlingen är kanske inte främst det som dröjer sig kvar efteråt…

Bäst i filmen: Kommer ni ihåg filmen ”Snakes on a plane”? Låt oss säga att det finns betydligt värre saker att hitta på ett flygplan än giftormar…

 

Sundholm:

Det var alltså det här som riskerade att bli en av filmhistoriens största floppar.

Ibland är det bra att vänta med sågningarna till man har sett filmen.

”World war Z” trampar gasen i botten från start och saktar inte ner förrän i slutscenen.

Resultatet är en zombiefilm så mycket bättre än något vi sett i den här genren förut.

Jag trodde inte regissören Marc Forster hade det i sig men här skapar han – trots ett ofärdigt manus och ett helt omgjort slut – en historia där känslan av pest och anarki hela tiden stegras till det råder total panik.

Pitt är mer än godkänd i huvudrollen där han slits mellan ansvaret för sin familj och det livsfarliga uppdraget för FN.

I den biovåg av superhjältar och robotmänniskor som sköljt över oss de senaste månaderna är det extra skönt att se en huvudperson av kött och blod som får oss att känna att det inte alls är säkert att det kommer att sluta lyckligt.

Bäst med filmen: Scenerna när tiotusentals zombier lyckas ta sig över de höga murarna i Israel är både imponerande och skräckinjagande.

Follow on Bloglovin
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB